Ples in gibanje med čustvi in odkrivanjem telesa

Preden prične z učenjem prvih plesnih korakov, mora otrok odkriti svet plesa, gibanja, prostore, ki ga obdajajo, ritem. Spoznati mora odkriti, česa je sposoben, kje so njegove meje in kje prednosti. Ko je telo prepuščeno raziskovanju prostora in glasbenega ritma, ustvarjamo številne manjše sekvence gibov, ki jih lahko imenujemo koreografije.
Skozi igro odkrivamo nove, bolj zapletene in zanimive korake. Potujemo med svetovi resničnosti in domišljije. Na ta način se ne učimo le plesnih korakov, temveč tudi manjših korakov meditacije (vizualizacija), različnih načinov dihanja, vaj za pogum/odločnost in sprostitvenih vaj.

V prvih treh letih življenja, večinoma, otrok odkriva svet skozi motoriko, kjer raziskuje težnost, ravnotežje, različne položaje telesa. Odriva česa je njegovo telo sposobno. Svoboda gibanja pomeni, da je otrok bolj samozavesten, zato zaupa vase in v svoje gibe.

“V prvih sedmih letih otroka ne dajemo toliko poudarek na reprezentativno dejavnost, ki otroku odvzame vitalne sile (te so potrebne za zdravo gradnjo organizma) in ga zamrzne
s silami antipatije (ki jih ima v sebi), temveč bolj na dejavnosti, polne fantazije in gibanja. Te so igra, ritmi, umetniške in telesne dejavnosti, ki v otroku obudijo zanimanje, mu
dajejo veselje, toplino in zdravje!!! Vse to pomaga otroku oblikovati zdravo fizično telo!!

R. Steiner «( Pedagogia artistica, conoscersi per educare, Bruna Baldassarre).

Zato je ustvarjalni ples do sedmega leta bolj pomemben od tehničnega plesa … Z nami otroci raziskujejo ves ustvarjalni svet in svoj jaz.

PLES IN GIBANJE MED ČUSTVI IN ODKRIVANEJM TELESA

Plesne in gibalne poti z Ingrid Gregorič ponujajo novo vizijo plesa, po kateri svobodno raziskovanje čustev in občutkov ob glasbi, otrokom omogoča ustvarjanje lastnega plesa.
Ingrid otroke opazuje in jih vodi. Njihove – na novo odkrite gibe – preoblikuje v klasične in sodobne plesne korake.

USTVARJALNI GIBI

Pri ustvarjalnem gibanju ne govorimo o plesnih treningih, kjer se učimo točno specifično plesno tehniko, vendar si gibe izmišljujemo, jih sami ustvarjamo in s tem oblikujemo plesno
gibanje. Pri ustvarjalnem gibanju se daje poudarek na povezovanju med gibanjem in čustvovanjem. Ustvarjalni gib (ples) je aktivno, telesno izrazno in povezovalno sredstvo z njim lahko
sproščamo napetost. Napadalnost, togost in apatija se lahko sprostijo na človeško spremenljiv način. Ustvarjalno gibanje pomaga k integraciji uma, telesa, čustev in duha.
(Vogelnik 1994, str. 6).

Gibanje samo po sebi nudi zadovoljstvo in ugodje predvsem pri otrocih. Že od malih nog lahko opazimo ritmično nihanje z določenim delom telesa. Kasneje otroci radi tekajo z ene strani sobe do druge, se valjajo po tleh, skačejo, vrtijo, ali na drugačen način kažejo potrebo po ritmičnem nihanju. Z gibanjem pogosto izražajo tudi svoja čustva. Otrok z gibanjem spoznava svoje telo in ugotavlja meje lastne zmogljivosti. Ples in gibanje sta zato učinkovita načina spoznavanje svojega telesa. Preko giba spoznavamo svoje telo, s plesom svoj notranji svet. Gibu dodamo ritem in izraznost, tako nastane ustvarjalni gib. S pomočjo plesa se otrok sprošča.

Urnik

Ponedeljek
16.30 – 17.15 ples – gib (3-5 let)
17.30 – 19.00 ples – gib (7-11 let)
19.00 – 20.30 ples odrasli

Četrtek
16.30 – 17.15 ples – gib (3-5 let)

JOGA ZA OTROKE:

Sreda
17:00 – 18:00 joga/ples/ustav. v ang jeziku (5-9 let)

VPISNI LIST
VODITELJ PROGRAMA

Ingrid Gregorič

»Ko plešem, moje misli odplavajo stran in moj notranji jaz/glas me potegne, da začnem sanjati in z gibom ustvarjati. Ko učim, se predam in prepustim energiji, ki zavlada v dvorani, kjer skupaj z udeleženci ustvarimo naš varen prostor za kreativno uro plesa.«

Sem Ingrid, ambiciozna in kreativna mama treh otrok, učiteljica plesa in bodoča naturopatinja ter raziskovalka naravnega giba in načina življenja. Plešem in ustvarjam od malih nog, plesna pot me je v srednji šoli peljala v Ljubljano in nato na Nizozemsko, kjer sem uspešno zaključila študij plesa na Rotterdamski akademiji Codarts ter leta 2007 diplomirala in pridobila naziv dipl. plesalka.

Tekom let svojega delovanja, sem svoje pedagoške izkušnje pridobivala na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana, kjer sem od leta 2007 do leta 2010 poučevala dijake tehnike modernega plesa/moderni ples. Pod vodstvom Tomaža Ambroža pa sem na Akademiji za ples Ljubljana, vse od njene ustanovitve dalje do leta 2014 poučevala študente različnih plesnih tehnik.

Svoja pedagoška znanja pa sem delila tudi z udeleženci, člani in tekmovalci različnih plesnih društev v Sloveniji (PD Elite, KUD Erato Izola, glasbena šola Krško, PD Imani iz Brežic, Twirling klub logaških mažoretk) in Italiji.

Leta 2014 sem se vpisala na študij Naturopatije v Novi Gorici, kjer sem spoznala in se naučila, kaj pomeni poslušati svoje srce in svoje telo. V šoli Naturopatije sem tako poglobila znanje o delovanju telesa na fizični in psihološki ravni. Razvila sem pozornost, opazovanje, aktivno poslušanje in razumevanje izražanja drugih, zato sem želela združiti vse svoje znanje, ki sem ga preko študija plesa, pedagogike, psihologije, vzgoje, naturopatije in različnih seminarjev začela pretvarjati v lastno prakso s plesno gibalnimi delavnicami.

To izraža tudi ime mojih tečajev – Move in Dance, katere že 7 leto ustvarjam.

Skozi plesno gibalne delavnice spodbujam njihov telesni, gibalni in čustveni razvoj, hkrati pa spodbujam in krepim njihovo domišljijo, ustvarjalnost in socializacijo.

Kontakt

Pokličite nas na telefonsko število
051 232 193

Sledite nam na Facebook-u

Sledite nam na Instagram-u

ali nas kontaktirajte preko obrazca. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času